• Heidepol
  • Natuur

Mariënvelde Samen voor nieuwe natuur

Samen met de mensen die verbonden zijn aan natuurbegraafplaats Heidepol, wordt er nog meer natuur in Nederland gerealiseerd. Om dit te kunnen doen, is Stichting Nieuwe Natuur (SNN) opgericht. Van het bedrag dat mensen voor een natuurgraf op Heidepol betalen, gaat een klein gedeelte naar de stichting toe. Natuurbegraven Nederland legt daar ook nog per aangekocht natuurgraf een bedrag bij. Zo heeft SNN de middelen om grond aan te kopen en nieuwe natuur te ontwikkelen.

Een groene toekomst

Edwin en Gré Spiekers wonen al sinds 2002 in het dorp Mariënvelde en waren eigenaren van de grond die SNN kocht. Ze verhuurden het een tijd aan een boer, die er eerst mais en later gras op verbouwde. Maar hun wens was al langere tijd om natuur te maken van de grond. Een paar jaar geleden begonnen ze daar zelf al mee. Ze lieten een singel en eikenbomen aanleggen. In 2022 verkochten ze de grond aan SNN. Al die jaren woonden ze naast het gebied en ze wonen er nog steeds. Zo kunnen ze een oogje in het zeil houden maar vooral in de toekomst genieten van een groen uitzicht.

De boomkikker komt terug

Mariënvelde is het eerst stuk nieuwe natuur dat SNN heeft aangekocht in de provincie Gelderland. Het Gelders natuurnetwerk wil het landschap versterken en zet zich in voor de ontwikkeling van een landschap voor reptielen en amfibieën. Het landschap is nu zo ingericht zodat de boomkikker zich er zal thuisvoelen. Er is een grote poel gegraven en er zijn braamstruiken geplant. Daar houdt de boomkikker van. Verder zijn er meidoorns, sleedoorns en hondsrozen aangeplant omdat deze soorten van oudsher in de Achterhoek thuishoren.

In de lente wordt het gebied officieel geopend. Vanaf de zomer klinkt dan voortaan op Mariënvelde het geluid van de boomkikker. En dat klinkt ongeveer zo: “kè-kè-kè-kè-kè-kè. Beluister het hier.