• Heidepol
  • Mens

Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs Voor een man met een passie

Een prijs als ode aan een gedachtegoed. Dat is de Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs. Dirk Zeldenrust was een Arnhemmer met hart voor natuur en milieu. Wie het maar horen wilde, kreeg van Dirk een hoorcollege over klimaatbestendigheid, waterstof of biologische landbouw. Hij liep daarvoor gerust nog een stukje met je mee door de wijk. Als hij zijn passie voor duurzaamheid maar kon verkondigen. Dirk overleed in 2017 en er was maar één plek mogelijk als laatste rustplaats: Heidepol.

Tijdens zijn uitvaart werd een elektrische rouwauto gebruikt. Hij werd begraven in een kist van mycelium. Genodigden kwamen die dag allemaal op de fiets. Zijn vrienden vonden dat ze Dirk niet zomaar konden laten gaan. Ze voelden dat ze iets moesten doen. Een standbeeld, zo wisten ze, daar zou Dirk niet blij van worden. Een prijs, dat leek ze wel wat.

De Club van Dirk
In de maanden na zijn overlijden werd door deze vrienden de ‘Club van Dirk’ gevormd en is het idee van een prijs verder uitgewerkt. Het moest een prijs zijn die echt substantieel zou bijdragen aan duurzame ontwikkelingen. ‘Er moesten zoden aan de dijk gezet worden’, zou Dirk gezegd hebben. Die prijs kwam er en is op 1 december alweer voor de 6e keer uitgereikt.

De winnaars van 2023 zijn Sport Support Arnhem. Zij zorgen voor inzameling, reparatie en kosteloos aanbieden van gebruikte sportkleding en sportmaterialen. Het geldbedrag van 5.000 euro zal goed besteed worden. Karin Gehring van Sport Support zegt daar zelf over: “Wij zullen het geld besteden aan een nieuwe duurzame inzamelcontainer, gemaakt van gebruikte bouwmaterialen met een bredere functie zoals ook voor verzamelen van flesjes en blikjes, het vullen van je waterflesje, en het opladen van een klein apparaat. Een echt duurzaamheidshubje”

De 2e prijs van 2.500 euro ging naar BuurtKlusBedrijf Geitenkamp dat samen met buurtbewoners energiebesparende klussen in huis begeleidt.

En de 3e prijs van 1.000 euro werd in ontvangst genomen door Symbiomatter voor de Ontwikkeling van biologisch afbreekbaar zachtschuim.

Dirk wordt niet vergeten
Dirk was de grondlegger van De Groene Vos, een winkel en trefpunt voor duurzame leefstijl in Arnhem. Nog steeds is Dirk zichtbaar in de winkel. Onlangs nog kwam iemand een schilderij brengen. Een portret van Dirk met zijn belangrijke speerpunten om zijn hoofd geschilderd. Dit schilderij staat midden in de winkel. Dirk wordt niet vergeten.

Kijk op www.degroenevos.nl voor meer informatie over de Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs.