• Maashorst
  • Mens
  • Organisatie

Management op Maashorst Door de ogen van Martijn

 

Wie zijn de medewerkers op natuurbegraafplaats Maashorst, wat drijft hen en wat maakt deze werkplek zo bijzonder? In deze nieuwsbrief is het de beurt aan manager Martijn, die je graag meer vertelt over zijn job!

Klein beginnen
“Februari 2021, midden in coronatijd, begon ik als manager van natuurbegraafplaats Maashorst. Na mijn jarenlange baan als locatiemanager van dé cateraar van de mooiste evenementen op de prachtigste locaties werd het tijd voor een nieuwe uitdaging. Ik reed op 1 februari, met code rood vanwege de enorme sneeuwval, naar Schaijk en werd daar ondanks de kou buiten, heel warm ontvangen door een team van medewerkers dat dag in dag uit klaarstaat voor elkaar en voor onze gasten. Het was een gekke periode. Afscheid nemen van dierbaren mocht destijds maar met maximaal 30 personen. Uit de gesprekken met nabestaanden leerde ik dat ze een afscheid in kleine kring als veel intiemer en persoonlijker ervaarden.”

Buiten
“Ik ben een buitenmens. De natuur heeft me altijd getrokken. In mijn vrije tijd maak ik graag lange wandelingen met mijn partner Anouk. Sinds een jaar zijn we trotse ouders van onze zoon Sem, die we de liefde voor de natuur met de paplepel ingieten. Het is ontzettend leuk om de kennis over bomen, planten en dieren, die ik opdoe via mijn werkzaamheden op de natuurbegraafplaats, te delen met het thuisfront tijdens een mooie wandeling.”

Klankbord
“In mijn functie als manager mag ik het klankbord zijn voor de teams die ik aanstuur. Naast natuurbegraafplaats Maashorst heb ik sinds januari ook team Heidepol in Arnhem onder mijn hoede. Hier is de basis voor Natuurbegraven Nederland gelegd. Ik verdeel mijn werkdagen tussen beide plekken. In de basis zijn alle natuurbegraafplaatsen die onder de paraplu van Natuurbegraven Nederland vallen gelijk, maar er zijn zeker cultuurverschillen. Dat vergt soms een andere aanpak, wat het werk uitdagend maar zeker ook leuk maakt. Natuurbegraven is opgericht vanuit de diepe wens om Nederland groener te maken. Winst voor de natuur (uitbreiding en behoud ervan) is heel belangrijk. Zo ook de winst voor mensen, zowel gasten als eigen medewerkers. Binnen onze organisatie krijgen de teams het vertrouwen zelf verantwoordelijkheid te nemen, zelf na te denken en niet slechts uit te voeren wat hen van bovenaf wordt opgelegd. Juist niet. Dat maakt collega’s sterk en zelfstandig. Bij vraagstukken kunnen ze me 24/7 bereiken. Dat geldt overigens ook voor onze gasten. Ik ben dichtbij voor wie mij nodig heeft.”

Mezelf zijn
“Ik ben een open boek. Wat je ziet is wie ik ben. Ik kan volledig mezelf zijn. In mijn vorige functie creëerden we prachtige werelden (voor 1 dag) voor onze gasten. In deze fase, oriënterend voor ooit of bij een overlijden, zijn gasten open en eerlijk. Je bouwt een band met hen op. Die band hebben we ook met andere relaties zoals de uitvaartondernemers. Ik hou van mijn werk en denk altijd na over mogelijke verbeteringen. Zowel voor het team als voor de gast die bij ons centraal staat. En natuurlijk hou ik me in mijn functie als manager ook bezig met cijfers, controleer ik of we de beoogde doelen voor mens en natuur behalen en stuur ik bij waar nodig. En meer nog hou ik van die kleine man op de foto en van zijn moeder.”