• Heidepol
  • Natuur

De lente komt eraan!

Overal op Heidepol is te zien dat de lente in aantocht is; de dagen worden langer en de temperatuur stijgt. Met als gevolg dat veel planten en dieren weer actief worden. Zo liet de hazelaar zoals ieder jaar als eerste zijn bloei zien en beginnen andere struiken al voorzichtig te krijgen. Vooral de Europese vogelkers is er vroeg bij dit jaar, en sommige struiken staan op het punt te bloeien. De sleedoorn met zijn witte bloemen is een van de eerst bloeiende struiken in ons land. Wat opvalt aan deze struik is dat hij eerst bloeit en dat er daarna pas blad aan de struik komt.

Bovendien zie je aan verschillende dieren dat het voorjaar nadert, vooral aan de vogels. Lijsters zingen hun mooiste lied. Vooral de zanglijster valt op, die zich hoog vanuit een boom laat horen. De merel, die in de late winter een beetje hakkelend zijn zang oefent, zingt nu uit volle borst. Behalve als hij druk ruziemaakt met andere mannetjes-merels om zijn territorium te bepalen. Ook de vinkenslag hebben we al gehoord, die de vink – net zoals de merel – eerst flink moest oefenen. Hij schraapt als het ware zijn keel na een lange periode van stilte. De nestkastjes die op verschillende plekken op ons terrein zijn opgehangen, worden in deze tijd al drukbezocht. Mezen vliegen er in en uit om alvast te kijken of ze geschikt zijn om later dit jaar een nestje in te bouwen.

Ondertussen hebben we de eerste zomergast gespot op onze natuurbegraafplaats: de witte kwikstaart. Dit kleine vogeltje met zijn wippende staart is een van de eerste vogels die terugkomt uit zijn overwinteringsplaats aan de Noord-Afrikaanse kust.

Vogels zijn niet de enige dieren op onze begraafplaats, waaraan te zien is dat het voorjaar begint. Op de meest warme en vooral zonnige dagen bestaat een kans dat je al een vroege zandhagedis kunt zien zonnebaden. Zodra de zon achter een wolk verdwijnt, trekt hij zich terug in zijn holletje of onder een boomstam.