• Heidepol
  • Natuur

Winterse werkzaamheden van onze natuurbeheerders

Op Heidepol is er voor onze natuurbeheerders, Bob en Jeroen, altijd wel wat te doen. Ook in de winter. Hieronder lees je waar zij deze periode druk mee zijn of zijn geweest.

Komende winter gaan we onze eigen bomenvoeding maken. Dat doen we volgens de Bokashi-methode. Bokashi betekent in het Japans: goed gefermenteerd organisch materiaal. Fermentatie is het omzetten of afbreken van de grondstoffen door micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels en gisten.

Na het maaien van de velden en het blazen van de bladeren verzamelen we het groenafval. Dat leggen we in laagjes op elkaar en tussen die laagjes spuiten we bacteriën. Alsof je lasagne maakt in het groot. Daarna verpakken we het luchtdicht. De combinatie van vers groenafval en bacteriën zorgen, binnen een zuurstofloze omgeving, voor een fermentatieproces. Het is een conserveringstechniek waarbij voedingsstoffen en energie behouden blijven.

Na tien weken is dat proces klaar en heb je heel goede voeding voor planten en bomen. Zo zorgen we op een duurzame manier voor natuurlijke mest, met gebiedseigen materiaal. Het voedt niet alleen de bomen en planten, maar zorgt er ook voor dat ze beter bestand zijn tegen ziektes. Deze Bokashi-voeding gebruiken we bijvoorbeeld als we een nieuwe boom hebben aangeplant, of in de plantvakken met nieuwe struiken. De velden laten we ongemoeid, want die willen we juist verschralen tot heidegraslanden.

Moeten we een boom kappen, bijvoorbeeld de Amerikaanse eik? Dan gebruiken we het hout voor onze houtkachels in het informatiecentrum en het huisje ANNA. Enkele jaren geleden heeft Bob een workshop gevolgd bij Lars Mytting, een Noordse schrijver én houtstoker. Hier leerde hij nieuwe technieken om hout te kloven en vuur te maken. En later kreeg hij het boek van Lars Mytting cadeau ‘De man en het hout’, een boek vol technieken voor de houtstoker. Onlangs heeft Bob één van Lars’ adviezen opgevolgd: hij bouwde een Holzmiete houtstapel. Omdat de stapel rond is, worden de houtblokken aan alle kanten gedroogd. De wind krijgt vrij spel, terwijl de stapel stevig blijft staan. Hout moet droog genoeg zijn om te kunnen branden. Zo’n stapel ziet er niet alleen mooi uit, maar zorgt dus ook voor heel geschikt brandhout voor onze kachels.