• Heidepol
  • Natuur

Paddenstoelen poppen op

De herfst is in aantocht, de tijd van vallend blad en natuurlijk van de prachtige paddenstoelen die volop uit de grond schieten. Maar wat is dat eigenlijk precies, een paddenstoel? Geen plant, geen dier, geen fruit, geen groente… Dit levend organisme is zelfs slechts een onderdeeltje van een geheel: het is het vruchtlichaam van een schimmel. Het grootste deel van de schimmel bevindt zich buiten ons blikveld in de vorm van schimmeldraden (hyfen). Meestal leeft die schimmel onzichtbaar onder de grond of onder boomschors. Het netwerk aan schimmeldraden krijgt bovengrondse uitlopers waar paddenstoelen groeien, en díe zien we. De paddenstoel is vergelijkbaar met de vrucht van een appelboom: de appel. Alleen is de ‘boom’ in het geval van de paddenstoel niet zichtbaar. Op Heidepol poppen allerlei verschillende soorten paddenstoelen op in deze herfstige dagen. Kijk maar eens goed rond.

Een van de mooiste soorten is toch wel de vliegenzwam. Er zijn mensen die zeggen dat de vliegenzwam lekker smaakt. Toch is het zeer af te raden om deze paddenstoel te eten! Vooral de rode hoed bevat veel werkzame stoffen waaronder enkele met hallucinerende eigenschappen. Niet voor niets valt deze ‘paddo’ onder de Opiumwet. De vliegenzwam is lid van het paddenstoelengeslacht der Amanieten. Daar vallen beruchte familieleden onder, zoals de uiterst giftige groene knolamaniet. Een enkele knolamaniet is genoeg om een mens te doden, maar zo bont maakt de vliegenzwam het gelukkig niet. Daarentegen is een vliegenzwam wel dodelijk voor vliegen. Vroeger legde men de hoed, rood met witte stippen, in een schaaltje om vliegen te lokken. Zodra zij ervan snoepten, stierven ze direct. Vandaar de naam vliegenzwam.

De vliegenzwam vind je vooral in de buurt van berken, beuken en eiken. Dat is niet voor niets. De schimmeldraden onder de grond hebben een intieme verhouding met de wortels van deze bomen, ze groeien om de haarvaten van de wortels heen. Boom en zwam kunnen niet zonder elkaar! Een mooi voorbeeld van symbiose. Vooral naast de Berkenlaan op Heidepol zijn ze veel te vinden!