• Maashorst
  • Mens
  • Organisatie

Mijn plek Door de ogen van Wilma

Wanneer ik aan het begin van een nieuwe werkdag de oprijlaan oprijd zie ik vaak de prachtigste vergezichten. De zonsopgang boven ’t Ven met de opstijgende damp boven het water of de lage mist hangend over de velden. Nog niet zo lang geleden staken 4 reeën voor me het pad over, ze bleven heel even stilstaan en keken nieuwsgiering mijn kant op…heel magisch! Op zo’n moment besef ik het meest op wat voor een bijzondere plek ik mag werken.

Midden in de natuur, daar waar ik mij het meest in mijn element voel: struinen in een herfstbos, kamperen in de duinen, dansen aan zee en Nederland al wandelend verkennen. Het geeft mij rust en een enorm gevoel van vrijheid.

Passie voor natuur

In mijn vorige baan als uitvaartbegeleider, wat ik 12 jaar met veel voldoening heb mogen doen, informeerde ik nabestaanden al over natuurbegraven en kwam ik regelmatig voor een afscheid op Maashorst. Er was nooit haast en er heerste altijd zoveel rust. Dit, samen met mijn passie voor de natuur, heeft mij bewogen om toch eens te solliciteren. Daardoor mag ik nu alweer bijna 4 jaar deel uitmaken van een heel fijn team.

Vanuit het hart

Heel dicht bij mensen mogen komen in een voor hen vaak verdrietige en kwetsbare periode en daarin betekenisvol kunnen zijn, dat is waar mijn hart ligt. Het sluit bijna naadloos aan op mijn vorige baan en ik vind het dan ook fijn om tijdens een afscheidsmoment een uitvaartondernemer en familie ter zijde te mogen staan. In deze rol is dat wat meer op de achtergrond, maar nog steeds met evenveel empathie en betrokkenheid.

Elke dag is anders

Als informatiemedewerker op natuurbegraafplaats Maashorst is geen dag hetzelfde. Dit komt doordat je onder andere veel in contact bent met mensen tijdens het reserveren van een plek of een luisterend oor biedt tijdens een koffiemoment bij de openhaard. Ieder mens is uniek en daardoor zijn deze gespreken ook zeer uiteenlopend. Daarnaast voeren we ook heel erg praktische zaken uit zoals het opschonen van de plekken of het verzorgen van de techniek tijdens de uitvaart. Deze variatie maakt de baan zo leuk.

Eigenlijk vind ik alles leuk aan mijn werk, maar het toewerken naar de lichtjesavond en daarbij betrokken zijn is wel heel speciaal. Op het moment zelf, vaak kleumend van de kou en met gezonde spanning, beleven we binnen ons team een sfeervolle herdenking. In verbinding zijn met elkaar en eenieder die er via de livestream bij betrokken is, dat geeft mij enorm veel voldoening. Het meest word ik geraakt als de boskamers aan het Heidepad in augustus weer paars kleuren en een enkele vogel de stilte verstoord.

  ‘Als je écht van de natuur houdt vind je schoonheid overal’.