• Heidepol
  • Natuur

Nachtvlinder monitoring op Heidepol

We zijn benieuwd welke planten en dieren op onze natuurbegraafplaats leven. Daarom hebben er dit jaar al verschillende monitoringsrondes plaatsgevonden. Op zondag 25 augustus waren de nachtvlinders aan de beurt.

Veel nachtvlinders of motten zijn vooral ’s avonds en ’s nachts actief. Daarom gaat zo’n monitoring anders in zijn werk dan de meeste monitoringen. Omdat je ’s nachts niet goed kunt zien, moeten de nachtvlinders gelokt worden. Dit kan op meerdere manieren. Wanneer je ’s avonds in het donker buiten zit, zie je vaak dat nachtvlinders op verlichting afkomen. Daar wordt bij het monitoren van nachtvlinders dankbaar gebruik van gemaakt. Hiervoor werken we met een laken en een lamp; een gespannen laken wordt achter een lamp opgehangen. Omdat de nachtvlinders op het licht afkomen, gaan ze op dit laken zitten en zijn ze goed te bekijken. Een andere manier om de nachtvlinders te analyseren, is door een zoete (alcoholische) stof op een boom te smeren. De nachtvlinders komen op de zoete stof af en blijven door de alcohol wat langer rustig zitten. Hierdoor zijn ze goed te bekijken met een zaklamp.

Maar hoe weet je nu of het een nachtvlinder is die op je laken of smeersel zit? Dag- en nachtvlinders zijn op meerdere manieren van elkaar te onderscheiden. Ten eerste zijn veel nachtvlinders natuurlijk in het donker actief. Ook zijn veel soorten minder fel gekleurd dan dagvlinders. Verder verschillen de antennes duidelijk: deze zijn bij nachtvlinders gevederd en hebben geen knopje aan het uiteinde. Bij dagvlinders zijn de antennes niet gevederd en zit er een knopje of bolletje aan het uiteinde. Ook de stand van de vleugels is anders: de meeste dagvlinders houden hun vleugels in rust omhoog of uitgeklapt. Bij nachtvlinders zijn deze vaak over het lichaam naar achteren gevouwen.

In onderstaand plaatje, afkomstig van ‘De Vlinderstichting’, is het verschil tussen de vleugelstand en antennes goed te zien.