• Maashorst
  • Natuur

Vliegensvlugge vleermuizen

Op natuurbegraafplaats Maashorst werken we dagelijks aan natuurverbetering. In het bos is licht en ruimte gemaakt zodat de zon de bodem kan verwarmen en er op die plekken lage begroeiing ontwikkelt. Met een natuurmonitoring brengen we in kaart hoe het is gesteld met de natuurkwaliteit. Het aantal vleermuizen, bijvoorbeeld, meten we met een zogenaamde batdetector. De detector heeft 6 soorten vleermuizen aangetroffen, dit zijn 2 soorten meer dan toen natuurbegraafplaats Maashorst nog uit landbouwgrond bestond.

Veel mensen denken dat vleermuizen allerlei ziektes bij zich dragen, maar wist je dat het er niet meer zijn dan bij andere dieren? Ze eten een enorme hoeveelheid aan insecten per nacht, wel 300 tot 400! Ze poepen dus ook veel. Dat is goede mest voor in je tuin. Als ze hun vleugels spreiden lijken ze best groot, maar ze passen door de opening van een luciferdoosje. Naast het feit dat ze vliegensvlug zijn, zijn ze ook vederlicht. Ze wegen slechts 5 tot 25 gram.

We lichten de grootoorvleermuis uit, omdat deze soort op beschutte plekken in het bos naar insecten jaagt. Dat hij veelvuldig gezien is, is een goed teken. Op de natuurbegraafplaats is er ook na het creëren van open plekken in het bos, voldoende ruimte voor de vleermuis.

Gewone grootoorvleermuis

Zoals de naam al doet vermoeden is hij makkelijk te herkennen aan zijn grote oren. Deze zijn vaak half zo lang als zijn hele lichaam. Gewone grootoorvleermuizen jagen op beschutte plekken in het bos. Ze vliegen laag over de velden of langs en door de kronen van bomen. Wees niet bang. Ze zijn ontzettend wendbaar en raken geen mens, al vliegen ze rakelings langs.

Om hun weg te vinden maken ze extreem hoge geluiden die door volwassen mensen niet of nauwelijks waarneembaar zijn. Jonge kinderen kunnen enkele hoge tonen nog wel horen. Deze geluiden (trillingen) kaatsen terug tegen voorwerpen zoals jij en ik, blaadjes, takken en gebouwen. Dit noemen ze echolocatie. In een fractie van een seconde bepalen ze obstakels om deze te ontwijken. En dan te bedenken dat sommige vleermuizen meer dan honderd kilometer per uur vliegen!