- Maashorst
- Mens
- Organisatie
Maak kennis met vrijwilliger Frank
Tijdens een wandeling in het natuurgebied, na het overlijden van een goede kennis, viel hem de harmonie op van rust, natuur en een bijna natuurlijke overgang van leven dood. Hij trok de stoute schoenen aan en informeerde naar de mogelijkheid van vrijwilligerswerk. Maar waarom juist op een natuurbegraafplaats?
Frank: ’Ik zocht een invulling voor mijn vrije tijd waarin ik dienstbaar kon zijn zonder de druk van een reguliere baan. Op de vraag of natuurbegraven bij mij past is het antwoord zeker ja. Het is de combinatie van het werken in de natuur en het sociaal contact met de bezoekers en medewerkers van de natuurbegraafplaats wat mij erg aanspreekt.
Daarnaast leer ik veel buiten mijn eigen vakgebied. In het verleden was voor mij alles wat groen was en ik niet kende onkruid. Inmiddels weet ik dat ik toch nuances moet aanbrengen met dank aan de natuurbeheerders van de Maashorst.
Er is nog een misvatting die ik uit de weg wil helpen, vrijwilligerswerk is niet minderwaardig en soms is het nodig dat aspect te benoemen.’
Vrijwilligerswerk is geen vrijblijvendheid. Ongeacht waar je dit werk doet verwachten mensen en organisaties wel dat ze op je steun en inzet kunnen rekenen. Wat anderen daarvan vinden zou niet relevant moeten zijn voor je keuze.”
Het team van Maashorst is blij met de vele vrijwilligers. Zoals ook Edith in de vorige nieuwsbriefeditie een aantal vragen beantwoordde, stellen we er ook nog een paar aan Frank.
Wat zijn de fijnste momenten?
Tijdens het werk kan ik erg genieten van de natuurlijke rust die deze plekt uitstraalt.
Wat vind je niet zo leuk om te doen?
Distels plukken als onderdeel van natuurbeheer.
Wat is voor jou de mooiste plek in het natuurgebied?
In de boskamer aan het Dassenpad staat een solitaire grote Amerikaanse Eik statig te wezen met zijn prachtige laaghangende takken boven het heideveld.