• Heidepol
  • Mens
  • Organisatie

Ruimte voor verbinding 't Koffiehuys

Op natuurbegraafplaats Heidepol is een vaste groep vrijwilligsters actief. Enthousiaste en krachtige vrouwen. Ze hebben één ding gemeen, hun partner ligt begraven op Heidepol. In 2016 bood een medewerkster van Heidepol een luisterend oor aan Dinie. Haar man was net begraven en haar verdriet was zichtbaar groot. Ook de man van Maria was overleden en zij verloor met hem “het allerliefste wat ze had”. Dinie en Maria leerden elkaar kennen. Al snel ontstond, samen met de medewerkers van Heidepol het idee voor ’t Koffiehuys. Een plek met ruimte voor koffie en thee, een praatje en dat luisterend oor. Iedere zondag tussen 11-15 uur is iedereen welkom in ’t Koffiehuys.

Toen ‘t Koffiehuys draaide was Maria daar blij mee. “Het heeft mij enorm geholpen bij mijn verdriet. Als nu bedroefde mensen bij ons komen voor een kopje koffie of thee voel ik mij nodig. Omdat ik het verdriet en de pijn bij de ander herken.”

Een stapje vooruit

Zo’n 5 jaar geleden liep Annie over Heidepol en ontdekte ’t Koffiehuis. Ze raakte aan de praat met Maria, tot ver na sluitingstijd. “Praten is elkaar troosten om stapjes vooruit te gaan, en helpen bij de twee stapjes achteruit die we ook moeten gaan.”, aldus Maria. Al snel werd Annie opgenomen in het vrijwilligersteam. En dat doet haar goed. “We geven elkaar de ruimte en iedereen kan helemaal zichzelf zijn.”

Een arm om je heen

Beth en Maria spraken elkaar aan op het veld, de graven van hun partners liggen vlak bij elkaar. Vele gesprekken verder hoorde Beth ook bij de vrijwilligsters. Zo hebben Maria, Dinie, Beth en Annie elkaar leren kennen. Inmiddels is de groep groter. Ineke en Wil ontmoetten elkaar op het veld, hun beide partners liggen naast elkaar begraven. Ook Dinie en Maria merkten hun op en sloegen hun armen om hen heen. En toen Ineke hoorde van de plannen van ‘t Koffiehuys heeft ze zich direct aangemeld. En Alexa heeft zich later ook aangesloten.

Zonder woorden

Ze delen hun verhaal en begrijpen elkaar zonder woorden. Ze bellen en appen regelmatig met elkaar en kijken naar elkaar om als een van hen ziek is. Binnenkort gaan ze met z’n allen een dagje naar de Hoge Veluwe. Vaak komen ze allemaal op zondag naar Heidepol toe. Er is een sterke band ontstaan. “En zo is het precies”, zegt Wil. Er is vriendschap, verbinding, begrip en acceptatie van de ander’.

Echte vriendschap ontstaan uit verbinding.