• Maashorst
  • Natuur

Het bomenlaantje naar de Maashorsthoeve, toen en nu

Wat een verschil! Naast het bomenlaantje lag eerst een weiland waar koeien op graasden. Als een weiland niet intensief beheerd wordt, is het vaak rijk aan bloemen en planten. Maar doordat er op Maashorst vanaf het midden van de 20e eeuw wel intensief beheerd werd, is de biodiversiteit van veel weilanden helaas sterk afgenomen.

Wanneer je nu de oprijlaan oploopt en via de Maashorsthoeve de natuurbegraafplaats op gaat, kom je op het pad naast de Geelgors. Zie je dat het hoogteverschil in de ondergrond verdwenen is? Vroeger werd hier grond ontgonnen door boeren voor hun kostwinning. Natuurbegraven Nederland heeft het gebied weer opgehoogd tot het oorspronkelijk niveau. Er zijn ook paden aangelegd zodat het een fijn en toegankelijk wandelgebied is geworden. Hier op de natuurbegraafplaats heeft het weiland plaatsgemaakt voor heischraal grasland.

Op de achtergrond staat nu de rietgedekte Hoeve. Hier kun je als geïnteresseerde terecht voor een gesprek met één van onze informatiemedewerkers. In de ceremonieruimte met uitzicht op de natuurbegraafplaats vinden nabestaanden rust en troost bij afscheid van hun dierbare.

De velden op Maashorst zijn ingezaaid met een mengsel van verschillende plantenzaden. We laten hier de natuur zelf het werk doen – met een beetje hulp van onze natuurbeheerders. Zij maaien de velden 2 keer per jaar. Dat doen ze bewust niet vaker, zodat de planten tot bloei kunnen komen en de velden in de zomerperiode vol staan met bloemen.

Het is op het moment erg droog in het gebied. Toch groeien er veel soorten die zich prima weten te handhaven. Zo staat er naast het bomenlaantje onder andere knoopkruid, wilde chicorei, hazenpootje, wilde peen, bijvoet, kruiskruid, boerenwormkruid, havikskruid en teunisbloem. Een grote rijkdom aan flora dus.

Klik op de foto hieronder om het verschil te zien.