• Heidepol
  • Natuur

Herfst op Heidepol

De veranderlijkheid van de natuur laat zich elke keer weer op bijzondere wijze zien. Niet alleen het verkleuren en loslaten van de bladeren en de geuren die de seizoenen met zich meebrengen; ook de flora en fauna op natuurbegraafplaats Heidepol laat zich meer of juist minder zien. Bij het verkleuren van de bladeren, schieten de eerste paddenstoelen uit de grond. Paddenstoelen zijn de vruchten van schimmels en zijn vooral in de herfst in alle kleuren en vormen te bewonderen. Wanneer de bodem nog warm en lekker vochtig is, zuigen ze zich vol met vocht om zo hoog mogelijk boven de bodem uit te groeien en hun sporen te verspreiden. Paddenstoelen zijn de vuilnisman voor hun omgeving. Biologisch afval wordt door hen opgeruimd en zelfs gerecycled tot nieuw voedsel voor planten en dieren.

Met de naderende kou, bereiden veel dieren ook hun winterverblijf voor. De das beweegt zich voort onder het motto ‘Een goede voorbereiding is het halve werk!’, en werd enkele maanden geleden al druk in de weer gezien door onze natuurbeheerders. Zijn oude isolatiedeken van gras en ander materiaal was nodig toe aan vervanging. Een nieuwe voorraad is verzameld en zal de komende maanden nog aangevuld worden. Zo komen dassen hun winterrust geïsoleerd door en bieden ze hun nakomelingen tijdens de koude dagen een warm welkom.

Ook verschillende vogels laten zich zien dit seizoen. Denk aan de kramsvogel, de koperwiek en de sijs. Onze natuurbeheerders hebben meeskasten opgehangen vlakbij de eiken waar de eikenprocessierups zijn nest heeft gebouwd. De koolmezen zijn hier vaker te zien en bekijken of dit plekje een mogelijk nieuwe broedplek voor ze kan worden. Met het oog op de jongen die uitkomen zodra de processierupsen weer actief zijn, zou dit voor de vogels een ideale plek zijn met voldoende voedsel.