• Heidepol
  • Natuur

Hazelwormen op Heidepol

De hazelworm is een pootloze hagedis. Vaak wordt hij ten onrechte voor een slang aangezien. Toch zijn er verschillen. Zo kunnen slangen hun ogen niet sluiten; de hazelworm daarentegen wel. Ook kan de hazelworm bij gevaar zijn staart afwerpen, hierin is hij gelijk aan andere hagedissen. Een slang kan dit niet. Een hazelworm is volkomen ongevaarlijk.

De hazelworm leeft verborgen, onder stenen, tussen bladeren of in holle boomstronken. Op Heidepol zijn zulke verstopplekjes in overvloed. Ondanks dat er hazelwormen leven op Heidepol, zien we ze niet vaak. Het zijn van nature erg schuwe dieren. De grootste kans om ze te spotten, is op een zonnige dag. Ze warmen zich graag op in de zon. Ook na regen is de kans om een hazelworm te zien groter omdat hun favoriete prooien -slakken en wormen- dan tevoorschijn komen.

Momenteel doen we op Heidepol onderzoek naar de populatie reptielen, waaronder de hazelworm. Om deze telling goed te kunnen uitvoeren, zijn er op verschillende plekken in ons natuurgebied dakpannen verspreid. Deze vormen een prima kunstmatige schuilplek voor de hazelworm. Zo kunnen we hun aanwezigheid op Heidepol goed in kaart brengen. Het is telkens weer een mooie ervaring om een hazelworm te zien.