• Heidepol
  • Organisatie

Even voorstellen: Kees Benthem en Christianne Pielage

In 2012, nog voordat Heidepol een natuurbegraafplaats was, hield ik al mijn sollicitatiegesprek bij één van de initiatiefnemers, René Poll. We konden niet eens het gebied in, want dat werd nog bewoond door een gezin. In plaats daarvan dronken we koffie bij De Planken Wambuis in de buurt van Ede. Dat is nu 8,5 jaar geleden.

Vlak daarvoor las ik in de krant het raadsbesluit van de gemeente Ede om een natuurbegraafplaats te starten. En ik dacht direct: ‘als dat doorgaat, wil ik daar werken’. Ik werkte toentertijd bij de gemeentebegraafplaats van Ede. Een mooi beroep, maar de combinatie met de natuur van Heidepol sprak me direct aan. Ik heb namelijk een achtergrond in ecologisch groenbeheer. Bij de waterwingebieden van Nuon was ik groenbeheerder. Het sprak me ontzettend aan om in de natuur bezig te zijn en dat te combineren met mijn ervaring in de uitvaartbranche.

Ik vind de gesprekken met mensen heel mooi. Iedereen is anders en ik vind het heel bijzonder hoe mensen zo openhartig kunnen zijn tijdens een gesprek. Het vertrouwen om een persoonlijk verhaal met me te delen; prachtig hoe snel zoiets ontstaat. Dan krijg je heel mooie gesprekken.

Is er een uitvaart, dan zorg ik dat deze goed verloopt. Ik draag bij aan een goed afscheid. Het is een intiem gebeuren waar je op afstand bij kan zijn. De afwisseling van mens en natuur maakt dat ik met plezier naar mijn werk ga.

Dit is mijn laatste werkgever; nog 2,5 jaar en dan wil ik met pensioen. Dan struin ik niet meer rond op Heidepol, maar in mijn eigen tuin, of over de Veluwe om vogels te spotten, of in tweedehands winkeltjes op zoek naar oude pareltjes. Nee, ik zal me zeker niet vervelen.

Graag tot ziens op Heidepol,

Kees

 

Nog maar nét ben ik begonnen op natuurbegraafplaats Heidepol: 1 december startte ik als informatiemedewerker. Net zoals Kees help ik mensen bij het uitzoeken van een laatste rustplaats en bied ik begeleiding bij uitvaarten. Daarnaast zorg ik ervoor dat de gedenktekens ontworpen en gemaakt worden.

Nadat mijn moeder overleed en mijn zus vertelde over de mogelijkheid tot natuurbegraven, kwam ik in aanraking met Heidepol. Ik had er nog nooit van gehoord, maar de eerste keer dat we hier rondliepen vond ik het direct zo ontzettend mooi. Wat fijn dat we mijn moeder op zo’n mooie plek konden begraven, want ze hield van de natuur. Het voelde meteen heel goed hier.

De afgelopen jaren heb ik bij een bedrijf gewerkt dat bedrijfsuitjes organiseert. Leuk werk, waar ik allerlei praktische zaken regelde. Maar ik had behoefte aan meer zingeving en verdieping in mijn werk. De afgelopen twee jaar ben ik zorgvrijwilliger geweest bij een hospice in Wageningen en vanuit die gedachte oriënteerde ik me op een baan in de uitvaartbranche. Ik voelde heel sterk: ‘dit is mijn gebied, dit is waar ik iets wil betekenen’. Momenteel volg ik een opleiding voor Begeleiden bij verlies en rouw. In mijn werk bij natuurbegraafplaats Heidepol komt alles samen: de verdieping en zingeving, de natuur, het organiseren. Ik kijk ernaar uit om mensen die Heidepol bezoeken te ontvangen. Voor een kopje koffie, voor informatie of om een bijdrage te leveren aan een mooi en passend afscheid van een dierbare.

Tot ziens op Heidepol!

Warme groet, Christianne