• Heidepol
  • Organisatie

Even voorstellen... Bob Tijsse Klasen

“Inmiddels werk ik drie-en-een-half jaar als natuurbeheerder op natuurbegraafplaats Heidepol. Zo’n tien jaar geleden werkte ik in de horeca. Hoewel ik het mooi vond om met mensen te werken, miste ik iets. Ik besloot een opleiding te volgen in Bos- en Natuurbeheer. Na enkele jaren in de groensector te hebben gewerkt, kwam de kans voorbij om als natuurbeheerder aan de slag te gaan op Heidepol.

Mijn werk hier past perfect bij mij: aan de ene kant vind ik het prachtig om zo bij te dragen aan de natuurontwikkeling op een deel van de Veluwe. En aan de andere kant vind ik het mooi om iets voor mensen te kunnen betekenen. In de horeca heb ik mensenkennis opgedaan en mijn gevoel voor gastvrijheid ontwikkeld. Ik houd er rekening mee dat iemand die Heidepol bezoekt in een bepaalde emotie zit. Het is de kunst om aan te voelen wat iemand nodig heeft. Soms moet je iemand met rust laten. En soms stelt iemand me een eenvoudige vraag over bloemen en blijkt diegene behoefte te hebben aan een moment van troost. Als natuurbeheerder op Heidepol kan ik zowel van betekenis zijn voor de natuur als voor de mens. Dat is een heel mooie combinatie. Ik voel mij bevoorrecht om op deze mooie plek te werken.

Samen met ecologisch adviseurs stellen we plannen op voor de natuur op Heidepol: we maken een Natuurvisie, waarin we bepalen wat we in 18 jaar tijd willen bereiken. Vervolgens maken we daar een Beheerplan voor op voor de komende zes jaar. Ieder jaar werken we de concrete plannen uit. Maar goed, je moet daarin wel flexibel zijn en plannen kunnen loslaten. Je kunt wel bedenken dat je de velden gaat maaien, maar na een zomerstorm, moet je je aandacht eerst richten op de omgewaaide bomen. Dat vind ik zo mooi aan de natuur: zij laat zich niet dwingen. En ze laat zich niet opjagen. Ik wil het liefst zoveel mogelijk bereiken in een zo kort mogelijk tijdsbestek, maar dat gaat niet altijd. We moeten rustig afwachten wat de seizoenen ons brengen; het is niet te voorspellen hoe dat verloopt.

Wil je meer weten over ons natuurbeheer op Heidepol? Spreek mij of mijn collega Jeroen dan gerust eens aan. We vertellen er graag over!”

Warme groet en tot ziens op Heidepol,

Bob