• Heidepol
  • Natuur

Dagboek van natuurbeheerder Bob

Nu de dagen korter zijn en de temperatuur flink gedaald is, hebben we onze maaimachines weer opgeborgen in de schuur. De tijd van maaien op de velden ligt alweer ver achter ons en de werkzaamheden verschuiven naar het bosbeheer. Het was misschien geen ideale zomer om aan het strand te liggen, maar de natuur had al deze neerslag hard nodig. Na 3 droge zomers was er gelukkig weer genoeg regen.

Is het veilig onder de bomen?

De winter gebruiken we om aan de slag te gaan in het bos. We controleren bijvoorbeeld ieder jaar de boomveiligheid. Loshangende en gevaarlijke takken boven de wandelpaden verwijderen we. En we letten erop dat er geen onveilige bomen naast de paden staan. Als dat zo is, dan halen we deze weg. Zie je zelf een loshangende tak? Laat het ons dan gerust weten! Zo houden we Heidepol veilig om te wandelen en fietsen

Dood hout leeft!

Het kan voorkomen dat er midden in het bos een dode boom staat die geen gevaar oplevert voor bezoekers, die laten we bewust staan. Dat geldt ook voor dood hout op de grond: dat laten we bewust liggen. Dood hout is namelijk enorm belangrijk als voedselbron voor vogels, omdat er veel insecten op leven. Ook gebruiken kleine dieren de holtes om hun kroost in groot te brengen. Denk aan vogels, vleermuizen en boommarters. Daarnaast profiteren allerlei verschillende soorten zwammen en mossen van het dode hout in het bos. Het ziet er soms misschien wat rommelig uit, maar bedenk als je het ziet hoeveel profijt de natuur ervan heeft. Dood hout leeft!