• Heidepol
  • Natuur

Bloemen bij een natuurgraf

Als je over de velden van Heidepol uitkijkt, valt het nauwelijks op dat het een natuurbegraafplaats is. Zo kun je er op de eerste plaats de rust en ruimte van het natuurgebied ervaren. Dit komt doordat natuurgraven niet worden gemarkeerd met een grafzerk of met gedenkstenen. Wel is het mogelijk om een natuurgraf te markeren met een houten gedenkteken of bloemen. We leggen je graag uit wat er kan met bloemen bij een natuurgraf.

Wat kan er?
Neem gerust bloemen mee die je zelf het beste vindt passen. Dat kunnen veldbloemen zijn, maar ook losse snijbloemen krijgen een plek.

Hoe doen we dat?
Wil je bloemen op een natuurgraf leggen, dan vragen we je vriendelijk om plastic, linten en papier te verwijderen. Prik de bloemen niet in de grond, maar leg ze neer. Zo voorkom je dat de bloem de bodem voedt. Na enkele dagen halen we de bloemen die je hebt neergelegd weer weg. Zo zorgen we voor een rustig beeld én voorkomen we dat te veel voeding van de bloemen in de bodem sijpelt. Let wel: het is niet toegestaan om zelf bloemen te zaaien, bloembollen te poten of plantjes te planten. Deze verwijderen we, net zoals bloemstukken of plantenpotten.

In het voorjaar zaaien we weer vlak voor ons informatiecentrum en naast ontvangstruimte De Horst: je bent vrij om daar de veldbloemen te plukken om op het natuurgraf van een dierbare te leggen.