• Maashorst
  • Organisatie

Afscheid nemen in coronatijd op natuurbegraafplaats Maashorst

We krijgen in deze coronatijd veel vragen van mensen die zich zorgen maken om een naderend afscheid. Wat nu als een dierbare overlijdt in deze rare tijd waarin we afstand van elkaar moeten houden, letterlijk, juist nu we zo nabij willen zijn. Hoe ziet dan een afscheid op natuurbegraafplaats Maashorst eruit?

We werken nauw samen met tal van uitvaartondernemers. Zij zijn het eerste aanspreekpunt voor nabestaanden en begeleiden hen in de aanloop naar en tijdens het afscheid. De medewerkers van natuurbegraafplaats Maashorst ondersteunen daar waar mogelijk, met inachtneming van de voorschriften van het RIVM. Zo staan er op dit moment slechts een kwart van het aantal zitplaatsen in de ceremonieruimte. Gelukkig straalt de Hoeve met haar inrichting en uitzicht zoveel warmte uit, dat families zich toch geborgen voelen. Veel ceremonies worden in deze periode via een livestream uitgezonden, zodat gasten thuis de dienst kunnen volgen en er toch een beetje bij kunnen zijn. Vanaf 1 juni is catering gelukkig weer mogelijk. De uitvaartondernemer kan de mogelijkheden en de RIVM voorschriften met je bespreken.

Gelukkig horen we over de afgelopen weken terug dat het afscheid van dierbaren zoveel mooier was dan men zich vooraf had voorgesteld! Misschien wel juíst dankzij de kleine, intieme setting.

Rouwcoach Elles de Wilt aan het woord

Afscheid nemen van een dierbare, zeker in deze tijd van corona, is van grote invloed op het rouwproces. Fysieke aanraking, een hand of een knuffel is nu, gezien de onderlinge afstand van 1,5 meter die we moeten hanteren, niet mogelijk. Terwijl de behoefte er zó is. Wanneer er fysieke aanraking is, voelen we ons even ‘gedragen’.

Familie, vrienden en bekenden willen en kunnen ondanks alle beperkingen, iets betekenen voor de nabestaanden. Dit kunnen we doen door aan de nabestaanden te vragen of we bijvoorbeeld boodschappen voor ze kunnen doen. Maar ook een boek of een kaartje door de brievenbus, of een pan soep voor de deur kan al van grote betekenis zijn voor nabestaanden. Een gezicht zien werkt kalmerend, dus niet alleen bellen, maar videobellen of wandelen in de natuur – op gepaste afstand – kan troostend zijn. Haal samen herinneringen op. Nabestaanden vragen niet om ‘goedbedoelde’ adviezen, ze vertellen graag wat er bij hen leeft en wat ze voelen en ervaren. Een luisterend oor is op dat moment wat men nodig heeft. Er gewoon zijn voor iedereen in rouw, is van groot belang.

Vertel als nabestaande hoe je je voelt, bijvoorbeeld hoe je het overlijden en de uitvaart hebt beleefd. Met elkaar verbonden blijven, op welke manier dan ook, is van groot belang ten tijde van rouw. Probeer zoveel als mogelijk een dagritme aan te houden, maar wees niet te streng voor jezelf als dat niet meteen lukt. Een ritme geeft je afleiding en het maakt je weerbaarder voor stress. Probeer wat karweitjes in en om het huis te doen, hoe klein ook.

Elles de Wilt –informatiemedewerker Maashorst & rouwcoach