• Maashorst

Paddenstoelenwandeling met IVN-gids

Het is niet meer mogelijk om je aan te melden voor deze activiteit. Bekijk hier al onze andere activiteiten en meld je aan.

Misschien heb je de laatste tijd wel eens een artikel voorbij zien komen over mycelium: het ondergrondse schimmelnetwerk van paddenstoelen. Mycelium is zacht en stevig tegelijk. Wist je dat er urnen en kisten gemaakt worden van dit organische materiaal? En dat deze snel weer opgenomen worden in de natuur? Een mooie en duurzame keuze die aansluit bij de visie van Natuurbegraven Nederland. Er is zoveel meer leven op aarde dan waar de meesten van ons zich bewust van zijn.

Tijdens de paddenstoelenwandeling gaan we samen op zoek naar paddenstoelen op de natuurbegraafplaats. Vooral in de herfst, als het buiten vochtig is, zijn ze volop aanwezig in de bossen en bermen. Paddenstoelen zijn belangrijk in ons ecosysteem, ze ruimen namelijk plantenresten op zoals bladeren en hout. Je vindt ze tussen de kruidachtige grassen, ze groeien op een oude boomstronk of verschuilen zich onder afgevallen boombladeren. En ze hebben allerlei vormen, kleuren en maten. Soms zijn ze maar een paar millimeter groot. De grootste paddenstoel is wel 10 meter lang en 80 centimeter breed, maar om die met eigen ogen te bekijken moet je wel naar China reizen. Hier op Maashorst zijn meer dan genoeg andere exemplaren die ook de moeite waard zijn.

Natuurlijk hopen we de vliegenzwam te zien met zijn rood met witte stippendak; voor velen ‘de echte ‘ paddenstoel. Maar er zijn er zoveel meer, met de meest bijzondere namen. Heb je wel eens gehoord van de weke aderzwam, harpoenzwam, gewone schelpjesmolenaar of de okerkleurige vezeltruffel? De gidsen van IVN speuren met je mee.

Neem je een klein spiegeltje mee zodat je ook de sporen aan de onderkant van de hoed kunt bekijken?

  • Wanneer: zondag 29 oktober
  • Hoe laat: 10.00 uur, verzamelen bij het Koffiehuys (inloop vanaf 09.45 uur)
  • Hoe lang: ongeveer 1,5 uur
  • Na afloop staat de paddenstoelensoep voor je klaar in het Koffiehuys
  • Kosten: deze activiteit is gratis