• Maashorst

Lezing Frans Kapteijns Geschiedenis van mens en heide

Op natuurbegraafplaats Maashorst ontwikkelen de heidevelden zich goed. Maar waarom willen we zo graag dat de heide terugkomt? Oud boswachter bij Natuurmonumenten, Frans Kapteijns, duikt in de geschiedenis van de Nederlandse natuur en vertelt je er smakelijk over.

Een tipje van de sluier: De toenemende bevolking kapte de bossen en maakte daar bouwlanden van, die een korte tijd die functie hadden. Als ze niet meer voldoende opleveren, bleven ze braak liggen en werden het heidevelden. Daarnaast deden alle gronden, uitgezonderd de bouwlanden, rondom de dorpen dienst als gemeenschapsgoed waar de bewoners hun schapen overdag lieten grazen. Heidemaaisel en heideplaggen werden gehaald en men rooide bomen voor de bouw van gebouwen en struikgewas haalden voor de bakoven.

Dit alles zorgde ervoor dat Brabant een groot heidegebied werd tot de kunstmest de intrede deed. Daardoor veranderde het heidelandschap van Brabant snel en werd de heide afgedaan als woeste grond. Veel heidegebieden werden landbouwgronden of verdwenen onder huizen. Sommige straatnamen herinneren er nog aan.  Je hebt vast wel eens gehoord van de Heideweg of de Ericaweg. Is je interesse gewekt? Je bent van harte welkom op woensdagavond 5 juni.

  • Datum: woensdag 5 juni
  • Kosten: deze activiteit is gratis
  • Waar: ceremonieruimte van natuurbegraafplaats Maashorst
  • Tijd: 20.00 – 22.00 uur
  • Ontvangst vanaf 19.30 uur. De koffie staat klaar

Meld je aan via onderstaand formulier

Inschrijfformulier

    Mijn gegevens







    *Deze velden zijn verplicht