• Huis ter Heide
  • Natuur

Een ode aan de gaspeldoorn

Als je op natuurbegraafplaats Huis ter Heide loopt zie je veel verschillende soorten bomen, planten en struiken. Sommige soorten springen eruit, omdat ze opvallend zijn door hun vorm of kleur. Soorten die hier nieuw zijn of die je in eerste instantie niet verwacht. Natuurbeheerder Jeanette vertelt waarom zij dol is op de gaspeldoorn in deze tijd van het jaar.

Welke plant is typerend voor Huis ter Heide in het voorjaar?

Dat is voor mij echt de gaspeldoorn. Dit is een opvallende struik die het hele jaar groen blijft. Wanneer hij prachtig in bloei staat is hij nog mooier om naar te kijken. Maar let op, want wanneer je even niet oplet kan deze gemeen steken.”

Wat is er bijzonder aan deze struik?

“De gaspeldoorn is vrij zeldzaam in Nederland en komt voor op licht zure, voedselarme zandgronden en in de duingebieden. Deze struik doet het daardoor goed op het heischraalgrasland op de natuurbegraafplaats. Het heischraalgrasland is een voedselarm grasland waar ook heide voorkomt. Een klein aantal struiken is aangeplant vanuit een ander deel van natuurgebied Huis ter Heide. Het grootste deel van de struiken is opgekomen uit de zaden die in het lokale maaisel zitten. Op plekken waar interessante soorten voorkomen die thuis horen in dit klimaat, wordt na een maaironde het maaisel verzameld en op de gewenste plek weer uitgestrooid om zo de verspreiding van soorten te ondersteunen en diversiteit te vergroten.”

Hoe herken je deze plant?

“Doordat hij lange tijd  klein was zag je weinig bloei. Toch ga ik iedere winter op zoek naar zijn prachtige felgele bloemen die fiers afsteken tegen de grauwe winterkleuren. Ieder jaar verrast hij mij opnieuw.”

Wat maakt de plant voor jou de moeite waard?

“Het bijzondere aan deze plant is dat hij vanaf december al kan bloeien, maar een hoofdbloeitijd heeft van maart tot juni. Het maakt me blij als ik de kleurige bloemen zie, een teken dat de lente eraan komt.”