• Huis ter Heide

“Het voelt goed hier op Huis ter Heide” Even voorstellen: Saskia

Net zoals in voorgaande edities van deze rubriek wordt aan Saskia gevraagd om zichzelf voor te stellen. In plaats van zich voor te stellen, vertelt ze liever wat haar bindt aan natuurbegraafplaats Huis ter Heide.

Jarenlang wandelde ik hier iedere dag, op Huis ter Heide, om te genieten van dit fijne stukje natuur. Tijdens deze wandelingen was ik mezelf er niet van bewust dat de natuurwaarde hier zo laag was. Zo zag ik bijna iedere dag de reeën, vaak met meerdere tegelijk, en hoorde ik de vogels in het voorjaar complete concerten fluiten. Ik ervoer een sprookjesachtig gevoel als de zon op het mos onder de Douglasbomen scheen. En voelde in de zomer het mulle klapzand onder m’n voeten. Ik genoot volop. En dat doe ik nog steeds.

Zorgen voor de natuur

Sinds ik op de natuurbegraafplaats werkzaam ben, ben ik me er nog meer bewust dat we voor de natuur moeten zorgen en hoe we dat kunnen doen. Daarnaast zie ik nog meer van al het kleine moois dat hier aanwezig is, mede door de aanstekelijke passie van onze natuurbeheerders die ons bij zoveel betrekken. Over hoe het pijpestrooitje zo knap overleeft op arme grond. En hoe belangrijk het is dat er weer struwelen terugkomen, dat staand dood hout weer andere insecten aantrekt dan liggend dood hout. Maar ook over de boompieper die juist in een graspol zijn nestje maakt. Dat de teunisbloem de putter van heerlijkheden voorziet, dat het kleine wonderbaarlijke duizenguldenkruid ineens opkwam achter de ceremonieruimte en waar deze zijn naam aan te danken heeft. En zo nog heel veel prachtige wonderen van de natuur.

Gevoel van thuis

Het voelt goed hier op Huis ter Heide. Een gevoel van thuis. Het mooiste is dat ik hier, samen met mijn zeer fijne collega’s, zoveel verschillende mensen mag ontvangen. Soms op een heel intens moment van hun leven. Dan hoop ik dat de rust, ruimte en rijkdom van de natuur voor hen ook als waardevol voelt en een goed gevoel geeft.

Ik geloof niet dat dit ooit als werk zal voelen.