• Huis ter Heide
  • Mens
  • Organisatie

Een bijzondere wandeling

Het is een stralende dag. Hero (73) en Fieke (72) Huijbregts wandelen samen met collega Saskia Pas over natuurbegraafplaats Huis ter Heide. Door de natuur waar ze praten over het leven, de weidsheid en natuurbegraven

“Hoor je ze?”, zegt Fieke. “Dat is toch prachtig hè. Als je hier aankomt, word je al  verwelkomd door de vogels.” Hero en Fieke kennen natuurbegraafplaats Schoorsveld al, van wandelingen die ze daar maken en natuurbegravingen die ze er bijwoonden. “Het is een heel andere plek dan deze”, vertelt Hero. “Maar het gevoel is hetzelfde. De mensen die hier werken zijn betrokken en lief. Je voelt je direct welkom en je ervaart de rust en ruimte.”

“En je afscheid mag je dus helemaal zelf invullen?”, vraagt Fieke. “Mag je bijvoorbeeld de ceremonie ook buiten doen? “Zeker, er is hier heel veel mogelijk”, legt Saskia uit. “Bij ons gelden geen vaste protocollen. Zo heb je alle ruimte om het afscheid vorm te geven zoals jij wil. In de ceremonieruimte, of buiten onder de tarp, verderop in het gebied.”

“Hoe groot het hier is hè, en zo weids ook. Zo mooi. Nou, ik weet het wel hoor”, zegt ze. “Als ik zou kiezen voor natuurbegraven, dan vind ik die plek daar bij die boom wel mooi. Daar waar leven is. Spechtenholen in de boomstam, een klompje honingraat aan een tak. Dat spreekt mij aan. Dan ben ik niet zo alleen als ik daar lig.” Hero is nog niet zo uitgesproken. “Ik laat het over aan mijn nabestaanden. Zij kiezen maar een plek voor me uit. Maar natuurbegraven spreekt me wel aan. Het lijkt me fijn als het al geregeld is.”