• Huis ter Heide
  • Organisatie

Een afscheid in de natuur toegelicht

Wat kan je verwachten, wat is er mogelijk en waarmee houd je rekening? Natuurbegraafplaatsmedewerker Karin vertelt over gebruiken en mogelijkheden rondom een afscheid in de natuur.

Wanneer is een afscheid in de natuur mogelijk?

“Een afscheid in de natuur is voor iedereen die op natuurbegraafplaats Huis ter Heide een plek heeft vastgelegd of vast wil leggen. Elke uitvaart is anders en wordt op eigen wijze ingevuld. Wij bieden rust en ruimte voor die persoonlijke invulling. Een uitvaart is mogelijk van maandag tot en met zaterdag in de ochtend of in de middag. Op de natuurbegraafplaats krijg je ruim de tijd om afscheid te nemen. In de zomer is een avonduitvaart in overleg ook mogelijk.”

Regelt de natuurbegraafplaats ook de uitvaart?

“Wij verzorgen de uitvaart niet. Nabestaanden geven de uitvaart naar eigen wens vorm (eventueel) samen met een uitvaartondernemer naar keuze. Wij stellen de natuur en onze ruimtes beschikbaar en ondersteunen bij het afscheid. Bij de invulling van de uitvaart is het belangrijk dat de natuur zo min mogelijk wordt belast.”

Waar kan het afscheid plaatsvinden?

“Het is het hele jaar mogelijk een afscheid te houden in onze ceremonieruimte, voor maximaal 75 personen. Voor de huur betaal je, een kostendekkende bijdrage, momenteel 325 euro per dagdeel. Er is eenvoudige apparatuur,  een geluidsbox, beamer, scherm en microfoon, aanwezig voor beeld en geluid. Uitgebreidere techniek en eventueel catering mag je zelf regelen, dit is niet standaard aanwezig in onze ceremonieruimte. In de lente, zomer en vroege herfst kun je ook buiten samenkomen onder de tarp, een schaduwdoek. Hier is ook ruimte voor 75 personen.

Een afscheid op een natuurbegraafplaats is telkens anders. Van een ceremonie met 75 genodigden, speeches, muziek en foto’s tot een intieme bijeenkomst waarbij de aanwezigen rondom de overledene  zitten en anekdotes vertellen, terwijl iemand muziek speelt op een gitaar. Van een uitgebreide lunch of borrel, tot een kop koffie met wat lekkers. En je kunt er ook voor kiezen de ceremonie buiten de natuurbegraafplaats te houden, bijvoorbeeld in de kerk, bij de tennisclub of in een restaurant. Enkel de begraving gebeurt dan op de natuurbegraafplaats.”

Hoe wordt een overledene vervoerd?

“Op de dag van de uitvaart komt een overledene in de meeste gevallen aan in een rouwauto. Dit is niet wettelijk verplicht. Vervoer in een eigen auto, met een rouwbus, speciale fiets of motor met zijspan is bijvoorbeeld ook mogelijk.

Samen met de naasten en de uitvaartondernemer plaatsen we de overledene op de loopkoets en lopen we naar de ceremonieruimte of het natuurgraf. Dit gebeurt de ene keer in een lange stoet, de andere keer in een klein gezelschap. Soms in stilte, soms rennen kinderen uitgelaten vooruit. Voor mensen die slecht ter been zijn, is een elektrische boskar beschikbaar.

Bij het natuurgraf aangekomen plaatsen we de overledene op het graf. We laten de kist, mand of baar dalen met touwen. In veel gevallen doen de naasten dit zelf of doen bijvoorbeeld dragers van de uitvaartondernemer dat.”

Mag je in een kist begraven worden?

“Jazeker, als het maar een biologisch afbreekbare kist is. Dus geen spaanplaat, of een kist met metalen grepen en laklagen. Veel mensen kiezen voor een onbehandeld houten kist van populier of spar, maar er zijn ook kisten van bijvoorbeeld mycelium (schimmeldraden van paddenstoelen). Daarnaast zie je dat steeds meer mensen kiezen voor een mand of een baar met wade. Er zijn prachtige manden en doeken die door gedreven vakmensen gemaakt worden. Je kunt zelf veel vinden op internet of een uitvaartondernemer vragen om advies.”

Hoe gaat een afscheid in zijn werk als iemand een urnenplek heeft?

“Naast natuurgraven voor een lichaamsbegraving zijn er urnengraven waar een biologisch afbreekbare urn met de as of de losse as in begraven kan worden. Ook in het geval van een crematie is het mogelijk om het afscheid op de natuurbegraafplaats plaats te laten vinden. De overledene zal dan in de meeste gevallen na het afscheidnaar het crematorium worden gebracht. Er zijn ook families die het afscheid in het crematorium houden en contact opnemen als de as wordt vrijgegeven, dit is meestal een aantal weken na de crematie. We spreken dan een datum af voor de urnbegraving en laten het houten gedenkteken maken. De urnbegraving vindt meestal plaats in kleine kring. Op de dag van de urnbegraving is het urnengraf gegraven en ligt het gedenkteken klaar. De naasten begraven vaak zelf de urn en sluiten het graf. Ze plaatsen daarna het gedenkteken op het natuurgraf.”