• Huis ter Heide
  • Mens
  • Organisatie

Een dankbaar beroep Even voorstellen: Ellen

Wat maakt werken op een natuurbegraafplaats zo bijzonder? Voor Ellen Mertens, informatiemedewerkster op natuurbegraafplaats Huis ter Heide, is dat de natuur zelf, de gesprekken met mensen en de variatie in haar werkdag. “Ik haal veel voldoening uit het werk dat ik doe. De natuurbegraafplaats is een fijne en mooie werkplek.”

Op de natuurbegraafplaats zie je veel soorten bomen en planten. Ellen haar favoriete boom is de beuk. “Een beuk heeft een zachte, aaibare stam, en staat altijd stevig als een huis. Een beuk heeft bladeren met een mooie structuur en is dichtbegroeid tijdens de zomer. Fijn om op een stoeltje onder deze boom een boek te lezen.”

 

Sommige dieren houden zich goed verborgen op de natuurbegraafplaats, maar zo heel af en toe zien we ze wel. Dat geldt onder andere voor konijnen. Doordat Ellen zelf thuis een konijn rond heeft ‘hupsen’, is dat vast de reden dat een konijn dan ook haar favoriete dier is.

Een werkdag

Ellen haar favoriete moment om buiten op de natuurbegraafplaats te zijn, is in de ochtend. “Op een dag dat ik bijvoorbeeld een uitvaart begeleid, loop ik vaak in de ochtend al op tijd de route naar het graf om het te checken. Dan zie je de zon net opkomen, zijn er nog maar weinig mensen aan het wandelen en ruik je de natuur en is het erg stil. Dan besef ik vooral wat voor een bijzondere werkplek dit is. Elke dag spreek ik andere mensen. De ene keer is dat in een informatiegesprek om toelichting te geven over natuurbegraven, de andere keer begeleid ik een uitvaart mee. Daarnaast help ik mensen die binnenlopen voor meer informatie.”

Dankbaar

“Al met al een afwisselende baan met elke dag weer andere verhalen. Dat maakt dat ik elke dag weer zin heb om te werken om dit dankbare beroep uit te oefenen. Ik ben blij dat ik met fijne collega’s mag samenwerken. Het mooie is dat we elkaar aanvullen. We doen ons werk graag voor de mensen en we zullen altijd met hen meedenken, in elke situatie. Nog een mooie bijkomstigheid is dat ik veel buiten in de natuur ben. Ik geniet hier enorm van, en mijn stappenteller wordt hier ook blij van!”

 

Voordat Ellen bij natuurbegraafplaats Huis ter Heide ging werken heeft ze als uitvaartbegeleider gewerkt. Ze begeleidde families tot en met de dag van de uitvaart. Hierdoor weet ze ook het proces dat voorafgaat aan begraven. Ze doet dit werk vanuit een motivatie om mensen te helpen. Dit doet ze met collega’s die hetzelfde voor ogen hebben. Ellen is niet alleen als persoon, maar ook door haar kennis een waardevolle aanvulling op het team.