Menu

Veelgestelde vragen

Wat is natuurbegraven precies?

Natuurbegraven betekent dat u in een natuurrijke omgeving een plek kiest om eeuwig rust te vinden, zonder dat het graf na verloop van tijd geruimd wordt. Hierbij maken we gebruik van natuurlijke, afbreekbare materialen, en er komen geen grafzerken of andere niet-afbreekbare materialen aan te pas​.

Waarom zou ik voor natuurbegraven kiezen in plaats van een traditioneel graf of crematie?

Natuurbegraven biedt eeuwige grafrust zonder de noodzaak van verlenging of onderhoud door nabestaanden. Voor veel mensen is het een rustgevende gedachte dat hun rustplaats opgaat in de natuur. Daarnaast kiest men vaak voor natuurbegraven om nabestaanden te ontzorgen​​.

Hoe zit het met de duurzaamheid van natuurbegraven?

Duurzaamheid staat centraal bij natuurbegraven. We gebruiken alleen natuurlijke en biologisch afbreekbare materialen. Ook zorgen we dat de natuur intact blijft en wordt versterkt. De samenwerking met Natuurmonumenten helpt om de biodiversiteit van het gebied te bevorderen​.

Zijn er regels over wat er wel of niet geplaatst mag worden bij een natuurgraf?

Ja, om de natuurlijke omgeving te behouden zijn er enkele regels. Er mogen geen grafstenen of andere niet-afbreekbare objecten geplaatst worden. Ook mogen er geen vaste planten of bloemen geplaatst worden. De nabestaanden mogen wel afbreekbare gedenktekens, zoals een houten schijf, losse snijbloemen of dennenappels, neerleggen​​.

Wat gebeurt er met het natuurgebied als ik daar begraven word?

Uw graf blijft eeuwig behouden als deel van de natuur. Het gebied wordt door Natuurbegraven Nederland en Natuurmonumenten beheerd om de natuur te versterken en te beschermen, wat betekent dat het natuurgebied altijd natuurrijk blijft​.

Wat gebeurt er als de natuurbegraafplaats ooit vol is?

Als de begraafplaats vol is, blijft het gebied natuurgebied. Er worden geen graven geruimd, en de omgeving wordt in de oorspronkelijke staat behouden​. Natuurmonumenten neemt vanaf hier het beheer over.

Waarom zou ik nu al een plek vastleggen als ik nog gezond ben?

Veel mensen leggen hun plek al vast om nabestaanden later te ontlasten. Ze weten zeker dat hun rustplaats al is geregeld en de kinderen of andere nabestaanden dit niet meer hoeven te beslissen of bekostigen​​.

Hoe zit het met de uitvaartverzekering?

Natuurbegraven kan worden vergoed door veel uitvaartverzekeringen. Wel adviseren wij om dit vooraf te bespreken met uw verzekeraar om zeker te weten dat uw keuze volledig gedekt is​​. Het is belangrijk om te weten dat een verzekeraar vaak pas uitkeert bij overlijden. Wanneer u vooraf een graf reserveert, zult u deze kosten dus eerst zelf moeten betalen.

Kunnen mijn partner en ik samen op dezelfde plek worden begraven?

Ja, het is mogelijk om samen een plek te delen. Ook wanneer de één begraven wil worden en de ander gecremeerd, kunnen jullie op dezelfde natuurgrafplaats samengebracht worden​.

Zijn er herdenkingsmogelijkheden op de natuurbegraafplaats?

Ja, er worden regelmatig laagdrempelige herdenkingsbijeenkomsten en wandelingen georganiseerd. Deze activiteiten bieden nabestaanden een fijne manier om herinneringen op te halen en de natuur te ervaren​​.

Contact opnemen

Neem contact op met Natuurbegraven Nederland

Logo Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland maakt eeuwige grafrust in de natuur mogelijk samen met Natuurmonumenten

Logo Natuurmonumenten