Zij vertellen over hun plek

Jurgen Janssens (48) en Truus Kokke (81)

Jurgen: “Een paar jaar geleden reserveerde mijn vader Ton – die inmiddels helaas is overleden – een plek op natuurbegraafplaats Schoorveld. Ik vind het heel mooi dat pa in volle gezondheid zijn keuze voor natuurbegraven heeft gemaakt. En zijn enthousiasme werkte aanstekelijk, want al snel besloot ook mijn schoonmoeder Truus dat ze er begraven wilde worden.”

Truus: “Sinds het overlijden van mijn man had ik niet meer over de dood nagedacht. Jurgens vader Ton zette mij aan het denken; ik had ook wel oren naar zo’n ‘huisje onder de grond’. Uiteindelijk hebben Ton en ik besloten ‘buren’ te worden. Ik vind het een fijn idee dat ik na mijn dood niemand opzadel met kosten voor grafverlenging. En dat mijn kinderen en kleinkinderen me ooit op deze fijne plek kunnen opzoeken.”

Anita Haex (69)

“Natuurbegraven, de rust en het gevoel van vrijheid: ze passen bij mij. Ik vind het een mooie gedachte dat je je lichaam teruggeeft aan de natuur. Mijn man en ik zijn echte natuurmensen; we wandelen en fietsen veel en zien de dood als een soort thuiskomen. Inmiddels heb ik alvast een plekje gereserveerd op Schoorsveld: een mooie open plek bij een ven, vlakbij een bankje. Dat leek me wel gezellig; kunnen nabestaanden rustig even bij me gaan zitten.”