• Met natuurbegraven dragen we bij aan natuurbehoud en nieuwe natuur in Nederland

    Met natuurbegraven dragen we bij aan natuurbehoud en nieuwe natuur in Nederland

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ons verhaal

Wij geloven in de troostende werking van de natuur. Graag maken wij het mogelijk dat mensen hun laatste rustplaats kunnen vinden op een plek die steun en rust uitstraalt. Waar het fijn is om te zijn en waar nabestaanden alleen kunnen zijn met hun gedachten en de natuur die troost en steun, maar ook kracht, geeft. We hopen dat mensen die onze natuurbegraafplaatsen bezoeken zich dankzij de natuurlijke omgeving omringd voelen door het leven in plaats van door de dood. De zekerheid van eeuwigdurende grafrust, persoonlijke regie over de afscheidsceremonie en het wegnemen van praktische zorgen, staan bij ons voorop.

Passie voor de natuur

Steeds meer natuurliefhebbers willen begraven worden op een mooie, zelfgekozen plek in de geborgenheid van de natuur. Bijvoorbeeld onder een oude statige boom, aan de bosrand of juist in het open veld. Als u kiest voor natuurbegraven, kiest u voor eeuwige rust op een bijzondere plek in de natuur. Daarnaast houdt dit in dat u een bijdrage levert aan natuurbehoud en natuurontwikkeling. Op deze manier gaan leven en dood op een natuurlijke manier samen.

Eigentijdse manier van begraven

Mensen denken bij een uitvaart vaak dat er maar twee opties zijn: een traditionele begrafenis op een reguliere begraafplaats of een crematie. Er is nu ook een derde optie mogelijk, die aansluit bij de groeiende behoefte van veel mensen: begraven worden in de schoonheid van de natuur. Natuurbegraven Nederland biedt mensen deze duurzame en eigentijdse manier van begraven aan, met persoonlijke regie over het eigen afscheid van het leven.

Een blijvende plek zonder bijkomende zorgen

Uit onderzoek blijkt dat mensen die kiezen voor begraven dat meestal doen vanuit de behoefte aan een blijvende plek. Mensen die kiezen voor crematie doen dat over het algemeen om hun nabestaanden niet met zorgen over aflopend grafrecht te belasten. Natuurbegraven komt aan beide behoeften tegemoet. Net als bij cremeren worden zorgen weggenomen omdat het natuurgraf geen onderhoud vraagt. En anders dan bij een regulier graf wordt er niet geruimd . De nabestaanden hoeven dus na verloop van tijd niet te kiezen of zij de grafrechten willen verlengen. Er zijn dus ook geen kosten voor de nabestaanden in de toekomst.

Natuurontwikkeling voorop

Om onze beloften na te kunnen komen, is natuurbeheer en verdere natuurontwikkeling van de natuur nodig. Dit doen we door onze gebieden goed te onderhouden en gedegen plannen te maken voor natuurontwikkeling op de lange termijn. Dit doen we samen met onze partner Natuurmonumenten. Het gebied is en blijft altijd een natuurgebied. Alleen voegen wij tijdelijk de functie begraven aan het natuurgebied toe.

Behoud van natuur

Wij zorgen niet alleen voor natuurbehoud en -versterking tijdens de periode dat een natuurbegraafplaats actief wordt gebruikt. Ook voor de jaren erna reserveren wij een deel van de inkomsten uit natuurbegraven ten behoeve van het natuurgebied. Dit fonds beheren we binnen de 'Stichting Eeuwige Grafrust'. We hanteren hierbij een horizon van minimaal 100 jaar. Over 100 jaar is het graf nog steeds ongemoeid. Het graf is opgegaan in de schoonheid van de natuur.

We werken intensief samen met Natuurmonumenten. Na de laatste begrafenis op onze natuurbegraafplaatsen dragen we het gebied over aan Natuurmonumenten. Zo garanderen we dat het gebied voor altijd behouden blijft voor toekomstige generaties en dat iedereen kan blijven genieten van de mooie natuur.

Partner van logo-natuurmonumenten

Lid van logo-natuurmonumenten