• Schoorsveld
  • Natuur

Volop werk voor de natuurbeheerders op Schoorsveld

Op dit moment is het groeiseizoen van start gegaan. Natuurbeheerders zijn volop bezig om het gebied toegankelijk te houden voor bezoekers. Dit betekent dat er op het gehele terrein gemaaid wordt rondom bankjes, geultjes, paden en het informatiecentrum. Om een goed ontwikkeld en bloemrijk grasland te krijgen of te ontwikkelen, is jaarlijks maaien geen overbodige luxe. Dit is een arbeidsintensief karwei, want we maaien de graven met de hand. Het betekent dat onze natuurbeheerders in deze periode bijna dagelijks met de bosmaaier aan het werk zijn. Ook wordt er vooraf een flora-fauna check uitgevoerd. Hiermee wordt gecontroleerd of we niet in de buurt komen van broedplekjes en/of nestjes van vogels en controleren we of er geen zeldzame plantensoorten staan.

Op Schoorsveld wordt een gefaseerd maaibeleid toegepast. Dit houdt in dat velden niet in één keer volledig worden gemaaid, maar dat er stukken worden overgeslagen waar ze (vaak in slingervorm) de bloemen en het groen laten staan. Deze manier van maaien is erg belangrijk voor alle insecten. Zo blijven hun schuilplekjes en voedingsbronnen om te overleven behouden.

Heb je vragen omtrent de maaiperiode op Schoorsveld? Voel je te allen tijde vrij om onze natuurbeheerders hierover aan te spreken.

Dorstige bomen

De afgelopen weken was het vrij droog en warm. Dit brengt voor natuurbeheerders meer werkzaamheden met zich mee. De jonge gedenkbomen hebben voeding en vooral water nodig. Een of twee keer per week een ronde water geven is nu noodzaak. In het zomerseizoen wordt dit opgehoogd naar om de twee dagen. Onze natuurbeheerders meten telkens het vochtgehalte van de grond rondom de gedenkbomen om zo een goed beeld te krijgen van de behoefte van de boom.

Jonge eikenbomen insmeren en beschermen

De jonge eikenbomen op Schoorsveld hebben het niet altijd even makkelijk. Is het niet de processierups die van haar bladeren smult, dan is het wel de eikenspintkever die gaatjes boort in de bast en daar haar eitjes afzet zodat de sapstroom wordt onderbroken. De larven die uit deze eitjes komen, vreten zich letterlijk uit de boom en vliegen uit, op zoek naar een andere eik. Op Schoorsveld smeren we daarom de jonge eiken in met knoflookolie. En nee, niet die uit de supermarkt, maar een biologische variant. De kever vindt de geur van knoflook namelijk verschrikkelijk en zoekt zijn heil in een andere boom. Probleem opgelost!