• Heidepol
  • Natuurbegraven Nederland
  • Natuur

Steeds meer planten en dieren op Heidepol

Het is nu bijna niet meer voor te stellen, maar nog geen acht jaar geleden bestond Heidepol alleen nog maar uit een productiebos en landbouwgrond. Nu genieten er elke dag mensen van de weidsheid van het open veld met zijn grassen en kruiden, en wandelen ze door de stilte in de omringende bossen. Ook de natuur geniet volop van deze ontwikkeling.

Voordat de eerste mensen een plekje konden uitzoeken op natuurbegraafplaats Heidepol, hebben we in het begin met name de grote structuur van het gebied teruggebracht. We zorgden ervoor dat op de velden waar eerst akkergewassen werden verbouwd in de toekomst weer heide kan gaan groeien. En dat je weer de mooie glooiing van het Papendal kunt ervaren. Nu werken we aan de hand van ons beheerplan stapje voor stapje aan het nog mooier maken van het echte Veluwe-landschap op Heidepol.

Elke dag zijn we bezig met het vergroten van de biodiversiteit, het terugbrengen van het oorspronkelijke landschap en de planten en dieren die hier van nature thuishoren. Ook dit jaar zijn we weer hard aan het werk. Zeker de wintertijd, wanneer het grootste deel van de natuur winterslaap houdt, is een goede periode om dingen aan te pakken. Zo kan straks de nieuwe ruimte volop benut worden door de groeispurt van de lente, als de vogels gaan broeden en alle planten weer gaan uitlopen. We zijn blij om te merken dat steeds meer soorten dieren en planten daarvan kunnen genieten. Heidepol wordt voor steeds meer mensen een dierbare plek waar ze de kracht van de natuur kunnen ervaren.

In een gezond natuurlijk bos op de hoge zandgronden van de Veluwe tref je een mengeling van vooral loofbos met daarin ook een aantal naaldbomen. En dan vooral van inheemse soorten. In zo’n gemend bos staan bomen van diverse leeftijden en zijn er open plekken waar later weer nieuwe bomen het licht en de ruimte krijgen om uit te groeien tot statige bosreuzen. Die open plekken zijn ook goede leefgebieden voor bijzondere soorten, zoals bijvoorbeeld bosmieren, de groene specht, de zandhagedis en de wespenorchis.

Op diverse plekken in het bos op Heidepol tref je nu nog veel Amerikaanse eiken en Douglas sparren aan. Bomen die hier zijn aangeplant voor de houtproductie, maar die hier niet van oorsprong voorkomen. Deze winter pakken we weer enkele van deze plekken aan en gaan we beuken planten. Om dat te kunnen doen, maken we open plekken in het bos waar meer licht komt, zodat de natuur verder kan groeien. Daarmee ontstaan ook weer nieuwe plekjes die mensen kunnen kiezen als laatste rustplaats.

Wilt u meer weten over de natuurontwikkeling op Heidepol? Loop dan even binnen in het informatiecentrum of spreek de natuurbeheerder aan die in het veld rondloopt. We vertellen u er graag over.