Maashorst

Op afstand dichtbij

Maart 2020. Ineens mochten er slechts 30 mensen bij een afscheid aanwezig zijn, geen condoleance na afloop… Hoe konden families die met een overlijden te maken kregen op een goede manier afscheid nemen?

Samen met de nabestaanden en uitvaartondernemers hebben we naar de mogelijkheden op Maashorst gekeken om toch heel bewust en liefdevol stil te staan bij iemands leven en vervolgens afscheid te nemen. Er zijn in kleine intieme gezelschappen vele herinneringen opgehaald, er is naar betekenisvolle muziek geluisterd, muziek gemaakt, er zijn foto’s en filmpjes bekeken en bijzondere rituelen uitgevoerd. Dit alles met een lach en een traan. Familie, vrienden en bekenden konden regelmatig via een livestream op afstand aanwezig zijn, zo konden later toch de herinneringen gedeeld worden met elkaar.

“Het moest zo zijn.” of “Ons pap had geen passender afscheid kunnen krijgen. Zo intiem, dat paste echt bij de bescheiden familieman die hij was”. Slechts een paar van de reacties die we terug hebben gehoord van nabestaanden die in deze periode afscheid hebben genomen van hun dierbare.

Wat ik met name bewonder aan deze families is de wijze waarop zij hun overtuiging over hoe het afscheid had moeten zijn, konden loslaten. En zich met vertrouwen overgaven aan de situatie en de mogelijkheden die er wel waren op dat moment. Ik hoop dat alle mensen die in deze moeilijke tijd een dierbare verliezen, mogen ervaren hoe mooi een kleiner afscheid kan zijn. Misschien is dit zelfs het begin van een nieuwe trend. Een klein, intiem en toch waardig afscheid… Ik gun het iedereen bij wie het past, als de tijd ooit daar is.

September 2020. Er kan en mag weer meer. We heten je heel graag persoonlijk welkom op natuurbegraafplaats Maashorst en inmiddels staat ook de koffie weer voor je klaar. We houden nog steeds bewust afstand. Bij binnenkomst mag je je registreren voor bron- en contactonderzoek van de GGD. Bij corona gerelateerde klachten vragen wij je thuis te blijven en Maashorst op een ander moment te bezoeken. Kun je niet persoonlijk komen, dan kijken we graag samen met jou naar de mogelijkheden, bijvoorbeeld via videobellen. In de Hoeve zijn looproutes aangegeven, er is voldoende desinfecterende handgel voorhanden en we hebben ’t Koffiehuys en de ceremonieruimte zo ingericht dat de 1,5 meter afstand in acht genomen kan worden. Moet je een afscheid organiseren, neem dan contact met ons op zodat we samen alle actuele mogelijkheden kunnen bespreken.

Wandelen in onze natuur kan van zonsopkomst tot zonsondergang. Voor de georganiseerde wandelingen, natuurwerkdagen, lezingen en andere activiteiten is aanmelden noodzakelijk. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Ook organiseren we dit jaar de Lichtjesavond; een avond in het teken van herinnering en verbinding, een moment om samen stil te staan bij diegenen die niet meer bij ons zijn. Aangepast, dat wel, maar met de waardevolle elementen die een Lichtjesavond omvatten. Dit jaar organiseren we onze Lichtjesavond ‘Op afstand dichtbij’ op zaterdag 28 november. Meer informatie volgt per post.

Graag tot ziens op Maashorst, de koffie staat weer voor je klaar!

Warme groet,
Joke Schilstra – manager natuurbegraafplaats Maashorst