• Maashorst
  • Natuur

Droogte voorbij?

De droogte laat zijn sporen na in het landschap en de natuur. Planten gaan sneller in rust en laten bladeren vallen. Bomen hebben moeite om vitaal te blijven en sterven soms af. Dit heeft direct effect op insecten, vogels en andere dieren. Er is immers minder voedsel voorhanden. Sommige flora- en fauna soorten gedijen juist beter in deze droge periode. In onze velden met veel grassen krijgen bijvoorbeeld kruiden meer kans. We zien daarom ook meer kruiden bloeien en kruiden op plekken waar we ze voorheen niet zagen. Duits viltkruid is zo’n soort die we op Maashorst op meerdere plekken tegenkomen.

Het viltkruid zien we normaal niet veel, maar dit jaar dus op meerdere plekken. Het kruid heeft harige balderen (vandaar de naam vilt) waardoor het beter beschermd is tegen uitdroging. Maar in dit zeer droge jaar heeft zelfs viltkruid moeite om te groeien en bloeien.

Door de warmte rukken ook plantsoorten vanuit Midden- en Zuid Europa op en beginnen nu in onze natuur zichtbaar te worden. Meestal voegen ze zich in het netwerk van verschillende inheemse soorten. Soms zijn ze wat dominanter en hebben we er ‘last’ van. Vaak is het ook een gevolg van onze eigen manier van met de natuur omgaan. In het verleden werden bij het aanplanten van bos veel bomen van het hetzelfde soort bij elkaar gezet. Vaak ook omdat het makkelijk is als na enkele decennia de bomen gekapt zouden worden voor het hout. Dat is inderdaad praktisch. Maar het betekent ook dat een plaag of ziekte makkelijk om zich heen kan slaan, omdat de bomen dicht bij elkaar in de buurt staan. Om de bossen in onze natuurgebieden sterker te maken, planten we verschillende soorten bomen. En het heeft nog een voordeel: sommige bomen worden bestoven door de wind, anderen door bijen en andere insecten. Door de variatie in bomen, krijgen we dus ook meer variatie in insecten en daarmee weer meer variatie in vogels en andere dieren. Zo wordt onze natuur waardevoller en kunnen we er nog meer van genieten!