Landgoed Mookerheide

De wintervlinder

De wintervlinder komt pas tevoorschijn na de eerste nachtvorst en is daarom vooral actief in november en december. Ze komen vooral voor in bosgebieden. Het bijzondere aan deze vlinder is dat de vrouwtjes vleugelloos zijn en dus niet kunnen vliegen. Zodra de vrouwtjes uit de pop komen, kruipen ze langs de boomstam naar boven waar ze bevrucht zullen worden. Na de bevruchting klimmen ze hoger de boom in richting het bladerdek en zullen daar hun eitjes afzetten. Na het leggen van haar eitjes zit haar taak erop en zal de wintervlinder sterven. De eitjes komen uit in het vroege voorjaar zodra de jonge bladeren uit de knoppen komen. Het blad is dan nog vers en mals en makkelijk voedsel voor de rupsen. Het is daarom van enorm belang dat het uitkomen van de eitjes perfect getimed wordt!