• Alles over natuurbegraafplaatsen in ontwikkeling

    Alles over natuurbegraafplaatsen in ontwikkeling

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Natuurbegraafplaatsen in ontwikkeling

Natuurbegraven Nederland gaat op verschillende locaties in Nederland natuurbegraven mogelijk maken. Wij zijn ons momenteel in meerdere gebieden aan het oriënteren. Bij sommige daarvan zijn de plannen al concreter en worden er voorbereidingen getroffen om natuurbegraven mogelijk te maken. Een aantal locaties komt tot stand met onze partner Natuurmonumenten. Voor meer informatie over die samenwerking, zie Natuurbegraven Nederland en Natuurmonumenten.

Bij het ontwikkelen van een nieuw natuurgebied waar mensen ook een laatste rustplaats kunnen krijgen komt veel kijken. Er wordt gekeken wat voor een soort natuur passend is op die plek. Ieder stukje Nederland kent namelijk z’n eigen unieke landschap en natuur. Op basis daarvan wordt een ontwerp gemaakt voor het gebied. Zodra er goedkeuring is voor de ontwikkeling van de locatie, kan de daadwerkelijke inrichting van start gaan. Net zoals bij andere grootschalige natuurontwikkelingstrajecten is dat een ingrijpende periode. Maar als het dan klaar is en de natuur z’n gang weer kan gaan zie je al snel hoe mooi deze natuurgebieden zijn.

In onderstaande filmpjes vertellen oud-boswachter Frans Kapteins en Roy van Boekel over de totstandkoming van natuurbegraafplaats Maashorst en vertelt professor Frank Berendse over de kansen die hij ziet voor de Bonnenpolder.Bonnenpolder in Hoek van Holland (Zuid-Holland)

Meer natuur in de provincie Zuid-Holland is een wens die al vele jaren leeft in de provincie. Velen zijn dan ook zuinig op de weinige stukjes groen in de omgeving van Hoek van Holland en Rotterdam. Het Staelduinse bos is een van de groene plekken. De Bonnenpolder ligt daar precies tegenaan. Nu een gesloten gebied dat gebruikt wordt voor intensieve landbouw. Samen met Natuurmonumenten en Het Zuid-Hollands Landschap willen we daar een vrij toegankelijk natuurgebied ontwikkelen. Een natuurgebied van 128 hectare dat past bij de omgeving en de historie daarvan, aansluitend bij het Staelduinse bos en het open polderlandschap. Een gebied waar mensen van de natuur en het landschap kunnen genieten, kunnen ontspannen en recreëren. In 30 hectare willen we ook ruimte bieden aan mensen om daar hun laatste rustplaats te vinden.

Samen met betrokkenen uit de omgeving zijn we onder leiding van een externe projectleider en Adriaan Geuze, een gerenommeerd landschapsarchitect, in een serie van 3 gebiedsateliers aan het werk om te komen tot een goed ontwerp. Op inloopbijeenkomsten kunnen geïnteresseerden informatie inwinnen over het initiatief, vragen stellen of hun reactie geven op de (tussentijdse) resultaten van de gebiedsateliers. Lees hier meer over het initiatief. »

Heerenduin in Velsen (Noord-Holland)

Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland hebben besloten te stoppen met de voorbereidingen van het realiseren van natuurbegraafplaats Heerenduin in Velsen, deel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. We hebben de afgelopen tijd aanvullend onderzoek gedaan naar natuurbegraven in relatie tot de natuurwaarden op deze plek. De Heerenduinen, is een kwetsbaar natuurgebied, waar extra alertheid geboden is.

Heerenduin leek in eerste instantie een geschikte locatie omdat er al een bestemming van een begraafplaats op het gebied zit. Bovendien grenst het gebied aan een bestaande gemeentelijke begraafplaats. Een belangrijke voorwaarde voor Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland om een natuurbegraafplaats te realiseren is dat de natuur verbeterd en versterkt wordt. Uit aanvullend onderzoek blijkt dat de natuur te kwetsbaar is en natuurbegraven onvoldoende mogelijkheden biedt om de natuur hier te versterken.

Huis ter Heide in De Moer (Noord-Brabant)

Een van de aanstaande natuurbegraafplaatsen is Landgoed Huis ter Heide van Natuurmonumenten in De Moer, net boven Tilburg. Dit is een 1.000 hectare tellend landgoed, waarvan 35 hectare wordt ingericht als natuurbegraafplaats. Het landhuis, het voormalige beheerkantoor van Natuurmonumenten, gaat gebruikt worden als informatiecentrum. De oude beheerdersschuur wordt omgevormd naar ceremonieruimte.

Mookerheide in Mook (Limburg)

Natuurmonumenten wil Landgoed Jachtslot De Mookerheide in zijn oude glorie herstellen. De natuurorganisatie voert gesprekken met provincie Limburg, Rijksdienst Cultureel Erfgoed, gemeente Mook en Middelaar, Natuurbegraven Nederland en zorginstellingen DeSeizoenen en Driestroom om deze bijzondere plek voor de toekomst te behouden. Ook mensen uit de omgeving van Mookerheide worden betrokken bij de ontwikkeling van het landgoed. Op 13 september is door Natuurmonumenten een consultatiebijeenkomst georganiseerd in het jachtslot. Ondanks de hitte waren maar liefst 70 geïnteresseerden aanwezig.

Op de bijeenkomst is gesproken over de vier opgaven waar Natuurmonumenten voor staat: het herstel van het landgoed, beheer en exploitatie van de kassen en de nutstuinen, de natuurbegraafplaats en het onderhoud van het jachtslot. Tijdens de informele ‘Tafelronde’ ontstonden veel geanimeerde gesprekken waarin alle drie de organisaties veel informatie ontvingen en konden delen met de aanwezige belangstellenden.

Aan de hand van de opmerkingen en suggesties van de aanwezigen bekijken wij waar de plannen kunnen worden verbeterd aan gaan we samen met de provincie en gemeente nadenken over de vervolgstappen. Degenen die zich hebben aangemeld zullen via de nieuwsbrief worden geïnformeerd. De omwonenden en andere belanghebbenden zullen wij blijven betrekken bij de volgende fases.

Landgoed Christinalust in Twekkelo (Overijssel)

Aan de rand van het groene Twekkelo, tussen Enschede en Hengelo, ligt landgoed Christinalust. Het is een prachtig groene omgeving met veel bos waar de Twekkeler beek doorheen stroomt. Het landgoed is nu vooral ingericht voor bosbouw en houtoogst. Samen met de landgoedeigenaar gaan wij het landgoed omvormen naar een natuurbos met heidevelden waar de natuurbegraafplaats wordt ingericht. De historie van het landgoed wordt duidelijker zichtbaar, zoals de oude bosbouwschuur en het spoortracé. Straks is het gebied beter én openbaar toegankelijk door mooie, nieuw aangelegde wandelpaden.

Lees hier meer over dit initiatief 

Hooghei in Berlicum (Noord-Brabant)

In Berlicum (gemeente Sint-Michielsgestel) vormen we een productiebos om tot een loofbos met heidegrond en poelen. Daar voegen we tevens de functie natuurbegraven aan toe. Dit nu nog afgesloten stuk bos wordt toegankelijk gemaakt als openbaar natuurgebied. 

Partner van logo-natuurmonumenten

Lid van logo-natuurmonumenten