Een verborgen parel aan de rand van de Loonse en Drunense Duinen

Iets te onvoorzichtig is ze op haar pootjes gaan staan. Vanaf een afstandje houdt moeder haar nauwlettend in de gaten. Het kan je hier zo maar gebeuren: een onvergetelijke ontmoeting met een reekalfje van een paar dagen oud. Welkom op Huis ter Heide. Een verborgen parel aan de rand van Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen. Hier kunnen wandelaars straks genieten van een sterkere en rijkere natuur en belangstellenden op natuurbegraafplaats Huis ter Heide een plekje uitzoeken. Voor later en eeuwig.

Een eigen karakter

Het dansende zand. De wind die zacht je hoofd leeg blaast. Uitwaaien in één van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa: de Loonse en Drunense duinen is een bijzondere ervaring. Maar wie verder kijkt dan de wind waait en de duinen hoog zijn, ontdekt aan de rand van de fameuze landduinen één van de best bewaarde geheimen van Brabant. Huis ter Heide is een al even schitterende parel met een eigen karakter. Het gelijknamige romantische witte jachthuis met bijbehorende kapschuur ontsluit een natuurgebied waar je voortdurend verrast wordt door een mozaïek aan landschappen. Half open, met tegelijkertijd overal bos. Ook uniek: de doorkijkjes die zijn ontstaan doordat Schotse Hooglanders de ondergroei van jonge bomen en grassen hebben ‘weggeknaagd’. Een begraasd landschap dat baadt in een sprookjesachtig licht. Met een knipoog naar de buren van de Efteling.

Terug in verbinding

Je vindt het voormalige ontginningslandgoed Huis ter Heide in het Hart van Brabant: tussen de dorpen De Moer en Loon op Zand, ten zuidwesten van Nationaal Park De Loonse en Drunense duinen en aan de noordoostflank van Tilburg. Hoewel stad, verkeer en recreatie om de hoek zijn en steeds meer wandelaars Huis ter Heide weten te vinden, is het gebied zelfs bij veel locals nog relatief onbekend. Het natuurgebied van Natuurmonumenten telt in totaal 1.000 hectaren, waarvan 32,6 hectaren door Natuurbegraven Nederland wordt ingericht als natuurbegraafplaats. Een schone uitdaging om ondanks deze barrière de verschillende natuurgebieden weer met elkaar te verbinden. Of zoals Natuurmonumenten het in haar ambities verwoordt: ‘om de invloed van de scheiding in het gebied zo veel mogelijk op te heffen.’ Om de natuur te versterken en leefgebieden te vergroten, zoekt onze partner ook met de aankoop van gronden groene verbindingen met andere natuurgebieden, waardoor er een groter natuurnetwerk ontstaat.

Lees hier meer over de ontwikkeling van de natuur.