• Alles over te realiseren natuurbegraafplaatsen

    Alles over te realiseren natuurbegraafplaatsen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Te realiseren natuurbegraafplaatsen

Natuurbegraven Nederland gaat op verschillende locaties in Nederland natuurbegraven mogelijk maken. Middenin de natuur. Wij zijn ons momenteel in meerdere gebieden aan het oriënteren. Bij sommige daarvan zijn de plannen al concreter en worden er voorbereidingen getroffen om natuurbegraven mogelijk te maken. Een aantal locaties komt tot stand met onze partner Natuurmonumenten. Voor meer informatie over die samenwerking, zie Natuurbegraven Nederland en Natuurmonumenten.

Heerenduin in Velsen (Noord-Holland)
Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland hebben besloten te stoppen met de voorbereidingen van het realiseren van natuurbegraafplaats Heerenduin in Velsen, deel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. We hebben de afgelopen tijd aanvullend onderzoek gedaan naar natuurbegraven in relatie tot de natuurwaarden op deze plek. De Heerenduinen, is een kwetsbaar natuurgebied, waar extra alertheid geboden is.

Heerenduin leek in eerste instantie een geschikte locatie omdat er al een bestemming van een begraafplaats op het gebied zit. Bovendien grenst het gebied aan een bestaande gemeentelijke begraafplaats. Een belangrijke voorwaarde voor Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland om een natuurbegraafplaats te realiseren is dat de natuur verbeterd en versterkt wordt. Uit aanvullend onderzoek blijkt dat de natuur te kwetsbaar is en natuurbegraven onvoldoende mogelijkheden biedt om de natuur hier te versterken.

Huis ter Heide in De Moer (Noord-Brabant)
Een van de aanstaande natuurbegraafplaatsen is Landgoed Huis ter Heide van Natuurmonumenten in De Moer, net boven Tilburg. Dit is een 1.000 hectare tellend landgoed, waarvan 35 hectare wordt ingericht als natuurbegraafplaats. Het landhuis, het voormalige beheerkantoor van Natuurmonumenten, gaat gebruikt worden als informatiecentrum. De oude beheerdersschuur wordt omgevormd naar ceremonieruimte.

Mookerheide in Mook (Limburg)

Natuurmonumenten wil Landgoed Jachtslot De Mookerheide in zijn oude glorie herstellen. De natuurorganisatie voert gesprekken met provincie Limburg, Rijksdienst Cultureel Erfgoed, gemeente Mook en Middelaar, Natuurbegraven Nederland en zorginstellingen DeSeizoenen en Driestroom om deze bijzondere plek voor de toekomst te behouden. Ook mensen uit de omgeving van Mookerheide worden betrokken bij de ontwikkeling van het landgoed. Op 13 september is door Natuurmonumenten een consultatiebijeenkomst georganiseerd in het jachtslot. Ondanks de hitte waren maar liefst 70 geïnteresseerden aanwezig. 

Op de bijeenkomst is gesproken over de vier opgaven waar Natuurmonumenten voor staat:  het herstel van het landgoed, beheer en exploitatie van de kassen en de nutstuinen, de natuurbegraafplaats en het onderhoud van het jachtslot. Tijdens de informele ‘Tafelronde’ ontstonden veel geanimeerde gesprekken waarin alle drie de organisaties veel informatie ontvingen en konden delen met de aanwezige belangstellenden.
 
Aan de hand van de opmerkingen en suggesties van de aanwezigen bekijken wij waar de plannen kunnen worden verbeterd aan gaan we samen met de provincie en gemeente nadenken over de vervolgstappen. Degenen die zich hebben aangemeld zullen via de nieuwsbrief worden geïnformeerd. De omwonenden en andere belanghebbenden zullen wij blijven betrekken bij de volgende fases.

Landgoed Christinalust in Twekkelo (Overijssel)
Aan de rand van het groene Twekkelo, tussen Enschede en Hengelo, ligt landgoed Christinalust. Het is een prachtig groene omgeving met veel bos waar de Twekkeler beek doorheen stroomt. Het landgoed is nu vooral ingericht voor bosbouw en houtoogst. Samen met de landgoedeigenaar gaan wij het landgoed omvormen naar een natuurbos met heidevelden waar de natuurbegraafplaats wordt ingericht. De historie van het landgoed wordt duidelijker zichtbaar, zoals de oude bosbouwschuur en het spoortracé. Straks is het gebied beter én openbaar toegankelijk door mooie, nieuw aangelegde wandelpaden. 

Hooghei in Berlicum (Noord-Brabant)
In Berlicum (gemeente Sint-Michielsgestel) vormen we een productiebos om tot een loofbos met heidegrond en poelen. Daar voegen we tevens de functie natuurbegraven aan toe. Dit nu nog afgesloten stuk bos wordt toegankelijk gemaakt als openbaar natuurgebied.

Bonnenpolder in Hoek van Holland (Zuid-Holland)
Natuurbegraven Nederland heeft onlangs gronden aangekocht in de Bonnenpolder. Een landbouwgebied gelegen in Hoek van Holland (gemeente Rotterdam). Voor deze landbouwgronden hebben we samen met onder meer partner Natuurmonumenten ideeën uitgewerkt. Doel daarbij is het versterken van bestaande natuur (zoals de Dixhoorndriehoek, Het Staelduinse Bos en de Oranjeplassen), het realiseren van nieuwe natuur, het aanleggen van recreatieve voorzieningen en natuurlijk het mogelijk maken van natuurbegraven. Hiermee wordt de Bonnenpolder voor altijd en iedereen een toegankelijk natuurgebied. 
Lees meer »

 

Partner van logo-natuurmonumenten

Lid van logo-natuurmonumenten